XVIII OPEN INTERNACIONAL D'ESCACS

DE SANTS, HOSTAFRANCS I LA BORDETA

                                                             Del 19 al 28 d'agost de 2016

AJUNTAMENT
AJUNTAMENT DE BARCELONA DISTRICTE SANTS-MONTJUÏC
COTXERES
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Organitzadors

  CATALUNYA ESCACS CLUB    CLUB D'ESCACS COMPTAL    CLUB D'ESCAS LA CADENA    
 

 
 
Colaboren:
 

GENERALITAT DE CATALUNYA    GELATS DINO 

ATLES SPORT     F.C.E.

 LAS TIENDAS DE LA ESTACIÓN 


 

Recomanen

AJEDREZND 

 GRUPO BALI

 

Segueix-nos a:

     1          2

         3


 

 

       
 


 

Crònica ronda 1 (2016-08-19)

 

L'Open de Sants tanca la seva primera ronda sense grans sorpreses a la taula alta del torneig

Destaca la merescuda victòria de Laura Martín (2113) sobre el Mestre Internacional de la selecció colombiana David Arenas (2490). 


L'
Open de Sants 2016 donava ahir el tret de sortida a deu intensos dies d'enfrontaments escaquístics amb l'inici de la seva primera ronda. El centre cívic Cotxeres de Sants obria les seves portes un any més per acollir als i les escaquistes arribades de tot el món per disputar la 18ª edició del torneig més gran d'Espanya quant a nombre de participants, que arriba aquest any als 697 procedents de 46 països. Aquesta engruixada xifra, que atorga a l'Open de Sants el privilegi de competir amb els majors tornejos d'escacs d'Europa i del món per nombre d'asistència, situa aquesta edició en segona posició en l'històric de participació per darrere de la passada, que batia tots els records amb 742 participants. Un rànquing encapçalat pel fortísim jugador indú Krishnan Sasikiran (2658) i seguit molt d'aprop per dos grans rivals com el paraguaià Axel Bachmann (2656) i el brasiler Alexander Fier (2627) confirmen una vegada més el gran nivell d'aquest multitudinari Open. 
Després dels habituals instants de nerviosisme per trobar els seus taulers als espais assignats per als tres grups del torneig, la ronda número u donava inici amb normalitat cap a les 16.30 de la tarda. La disparitat de nivell dels emparellaments de la primera jornada de l'Open permetia presagiar la victòria dels jugadors més forts de cada enfrontament. I així va ser, encara que sempre trobem sorpreses. La més remarcable d'elles va anar sens dubte la victòria de la catalana Laura Martín Pérez (2113) sobre el Mestre Internacional de la selecció colombiana David Arenas (2490), que confirma el gran nivell de la jugadora del Escacs Llinars. Altres partides a destacar van ser les taules entre el GM alemany Jan-Christian Schroeder i el català Damià Benet, i les del GM català Lluís Comas, que no aconseguia vèncer a la WFM peruana Ingrid Aliaga. Com a última sorpresa del dia anotar la victòria de l'israelià Michael Peer (2099) sobre el IM holandès Quinter Ducarmon (2467).


La ronda número dos del Open donarà començament avui a les 16.30.


Completant el top 10 del torneig internacional trobem al xinès Qun Dt, el peruà Jorge Cori, el rus Artyom Timofeev, el georgiano Vitaly Kunin, el indú Chanda Sandipan i als cubans Isan Reynaldo Ortiz Suarez i Camilo Ernesto Gómez Garrido. La participació femenina està representada per la gran jugadora peruana Deysi Cori i la francesa Pauline Guichard. El català Alvar Alonso Rosell és el GM millor posicionat en un rànquing que compta amb 27 GM, 38 EL MEU i un total de 131 titulats internacionals.

 

 

Crònica ronda (2016-08-20)

 

El mestre català Alex Vidal signa taules amb el número 1 del torneig, el gran mestre Krishnan Sasikiran

 

Segona jornada de l’Open Internacional d’Escacs de Sants, Hostafrancs i La Bordeta

 

A pocs minuts d’acabar la segona jornada de l’Open de Sants  #opensants16, avui destaquem la llarga partida que han jugat el mestre català Alex Vidal (2291) del Club Santa Eugènia, i el gran mestre Krishnan Sasikiran (2658), primer del torneig, que ha finalitzat en taules després de cinc hores de joc.
 

En la resta de partides, la lògica s’ha imposat en els resultats dels taulells i pràcticament tots els jugadors han complert les seves expectatives.


Destaquem que en aquest Open tenim jugadors que van des dels 8 fins als 86 anys. Aquest és un torneig en el que hi ha més dones del que és habitual en aquest esport, tanmateix, comptem 62 jugadores sobre un total de gairebé 700 persones, és a dir, apenes un 9%.


Demà se celebren les partides ràpides, que tindran lloc a partir de les 10 del matí a l’auditori de les Cotxeres de Sants. Ha confirmat la seva participació el gran mestre Miguel Muñoz Pantoja, que tot i que no participa enguany en l’Open, és un dels habituals del torneig de ràpides. En aquest torneig, hi ha més de 150 inscrits que jugaran partides de 5 minuts, on cal la màxima rapidesa de pensament i de reflexes. Un bon jugador/a de ràpides és aquella persona capaç d’escollir la millor jugada en cada moment de la partida, i en molt poc temps.


I pels que tenen ganes de celebració, avui comencen les festes majors de Sants, que duraran fins el diumenge 29 d’agost, oferint un espai d’esbarjo i festa estiuencs als barcelonins i visitants.

 

Crònica ronda 3 (2016-08-21)


sessió matinal
 

 

El GM Miguel Muñoz guanya el torneig de ràpides de l’Open de Sants per segon any consecutiu
 

El jugador del Unió Escacs Montcada partia com a favorit i s'ha imposat guanyant les 9 rondes

Els catalans Marc Ortega Serra i Josué Expósito queden segon i tercer respectivament

 

Cap sorpresa en el torneig de ràpides de l’Open de Sants 2016. La notícia de la participació del GM català Miguel Muñoz (2625), que ja va guanyar la passada edició del torneig, col·locava al jugador com a favorit indiscutible del torneig. Muñoz no ha defraudat i s'ha proclamat vencedor en imposar-se als seus rivals en les nou rondes de la competició. “La concentració, l'audàcia en jugar i la bona administració del temps són claus per ser un bon jugador de ràpides”, ha declarat el català després del torneig, que aquest any no juga l’Open en decidir prendre's un descans després d'acumular diversos tornejos del Circuit Català d'Oberts Internacionals d'Escacs. En segona i tercera posició ha quedat el Mestre Català Marc Ortega (2247) del C.I. Montmeló i el FM Josué Expósito (2266) del Peona i Peó respectivament.
 

El torneig, que ha reunit a més de 160 jugadors aquest any, bat rècord d'assistència de la història de la competició. L'èxit de participació s'ha degut de molt possiblement al fet que per primer any el torneig era vàlid pel rànking internacional de Blitz, així com pel rànking català de Elo ràpid. Això últim ha estat possible gràcies a l'aprovació per part de l'assemblea de la Federació Catalana d'Escacs d'una mesura que ha permès als jugadors no federats expedir una llicència federativa d'un dia. Una altra novetat del torneig ha estat el seu canvi de data, del segon dissabte de l’Open al primer diumenge, circumstància que ha pogut també influir en la major afluència a la competició.
 

La propera competició paral·lela a l’Open i oberta a tot aficionat interessat és l'exhibició de simultànies dimarts que ve 23 a les 11 hores en la Estació de Sants.

 

 

GM MIGUEL MUÑOZ

 

El número u del rànquing Krishnan Sasikiran cau en la tercera ronda contra el FM cubà Francisco

Olivares
 

El número tres també cau en la tercera jornada de l’Open de Sants
 

Les opcions per guanyar el torneig es redueixen de nou per al cap de rànquing. Després de signar taules ahir contra el Mestre Català Alex Vidal, el GM hindú Krishnan Sasikiran ha caigut avui en la tercera ronda contra el FM cubà Francisco Olivares Canelles. La mala actuació Sasikiran no ha estat l'única d'aquesta ronda. El número tres del ranquin i guanyador de l’Open de Sants 2014, el GM brasiler Alexandr Fier, també s'ha deixat un punt avui en caure derrotat davant el FM danès Bjorn Moller. Per la seva banda, el número 3, Axel Bachman continua invicte en imposar-se avui al IM israelià Omer Reshef.Per a la ronda quatre de l’Open, que comença demà a les 16.30, s’esperen els primers enfrontaments entre jugadors GM. Dels més de 350 jugadors del grup A ja només en queden 20 amb tres punts.


 


Crònica ronda 4  (2016-08-22)

 

Només queden sis jugadors amb quatre punts al Grup A
 

Resum de la quarta jornada de l’Open Internacional d’Escacs de Sants, Hostafrancs i La Bordeta 2016
 

Avui dilluns 22 d’agost, quarta jornada de l’Open de Sants 2016, ja només queden sis jugadors amb quatre punts al Grup A.

Karen H. Grigoryan (Rússia), Chongsheng Zeng (Xina), Christian Cruz (Perú), Axel Bachmann (Paraguai), Das Debashis (Índia), i Krzysztof Jakubowski (Polònia) són els sis jugadors que han guanyat la partida cada dia. Demà, cinquena jornada del torneig, aquest grup presumiblement es reduirà.

El GM català, Àlvar Alonso Rosell, del Club Colon Sabadell Chessy, ocupa el 7è lloc del Grup A, amb 3,5 punts. També al grup A, destaquem l’actuació de dos joves jugadors catalans, Alex Vidal Zamora i Jaume Ros, que continuen imbatuts.

Per altra banda, al grup B comparteixen lideratge dos jugadors: David Vigo, president del Catalunya Escacs Club, un dels clubs organitzadors del torneig; i Daniel Romero del Club del Prat de Llobregat.

Al grup C encara queda un grup de sis jugadors que tenen 4 punts, entre els que destaca la presència de la jugadora Eva Matons del Club de Valls.
Demà dimarts 23 tindrà lloc l’exhibició de simultànies al hall de l’Estació de Sants, a partir de les 11h. El MC Joan Canal jugarà partides simultànies contra deu jugadors.
  

Crònica ronda 5   (2016-08-23)

 

Sessió matinal
 

Jorge Rodríguez Batuecas i Oriol Buisan aconsegueixen taules contra el Mestre Català Joan Canal en l'exhibició de simultànies celebrada avui al hall de l'Estació de Sants

El tradicional duel a onze bandes es salda amb 9 victòries i dos empats pel del Catalunya Escacs Club

Un any més, l'exhibició de simultànies que es celebra a Sants Estació amb motiu del Open ha tornat a congregar a viatgers i aficionats per seguir el duel a onze bandes que com és tradició enfronta un Mestre Catalá amb aficionats i professionals dels escacs. Aquest any cap jugador ha estat capaç de vèncer al contrincant comú, el MC Joan Canal del Catalunya Escacs Club, però sí d’arrencar-li unes taules. Els jugadors Jorge Rodríguez Batuecas i Oriol Buisan han sigut els encarregats d’aconseguir que Canal no es portés les 11 victòries a casa deixant un resultat final de 9 victòries i 2 empats. 

La jornada ha tornat a reunir una gran quantitat d'espectadors que es paraven a observar les partides abans de continuar el seu viatge. Una curiosa estampa que ja és considerada tot un clàssic del Open de Sants.
 

                                

 

Bachmann i Grigoryan únics jugadors del grup A amb 5 punts en proclamar-se tots dos vencedors en la cinquena ronda de l'Open


Els dos GM s'enfrontaran avui en el primer tauler de la competició 


La cinquena ronda de l'Open de Sants 2016 començava ahir amb tres interessants duels en el grup A entre els sis jugadors que a l'inici de la jornada seguien imbatuts al torneig. Les partides, situades a la zona noble de l'auditori de Cotxeres de Sants i retransmeses per internet, van suscitar la màxima expectació per part de tant el públic com dels mateixos jugadors del torneig, que s'apropaven als taulers dels GM per seguir el desenvolupament dels duels que esclarissarien el lideratge del primer grup. Finalment, sols dos dels tres jugadors possibles es proclamaven vencedors de les seves partides, el paraguaià Axel Bachman i l'armeni Karen Grigoryan, que després de vèncer als seus respectius contrincants, Cristhian Cruz i Krzyszt Jakuwowski, i gràcies a les taules signades entre l'iranià Das Debashis i el xinès Chongsheng Zeng, es situen al capdavant de la classificació. Poc ha de durar però aquest lideratge compartit, ja que després dels aparellaments de la sisena jornada es coneixia la composició del primer tauler, que enfrontarà precisament a Bachmann i a Grigoryan. Serà per tant la jornada d'avui la que defineixi al capdavanter de la classificació del grup A en un dels duels més interessants del torneig. Després de la parella imbatuda del grup A se situen, a més de Zeng i Debashis, el xinès Qun Ma, el peruà Jorge Cori, el francès Jules Moussard i el peruà Deivy Vera, tots ells vencedors a la ronda d'avui. Quant al número u del torneig, Krishnan Sasikiran, que venia d'un empat i d'una derrota a les dues rondes anteriors, aquesta vegada sí que va guanyar ahir en enfrontar-se a l'americana Viktorija Ni. La dona millor classificada del grup A segueix sent Deysi Cori, que es va imposar ahir al català Màxim Ventura, del Vila Oímpica.El grup B per la seva banda compta amb el clar lideratge en solitari de David Vigo, president del Catalunya Escacs Club, imbatut en el que portem de torneig i que ahir guanyava a Daniel Romero, del C.I. el Prat, per sumar el seu cinquè punt. I liderant el grup C, també en solitari i amb 5 punts, la catalana Eva Matons, del C.I. Valls. 


La sisena ronda de l'Open de Sants 2016 iniciarà avui a les 16.30.


 

Llegenda dels escacs


Més enllà dels resultats de la competició cal destacar la presència ahir en el torneig del vuit vegades campió individual d'Espanya d'escacs i gran mestre internacional Miguel Illescas, que passava a saludar a amics i companys participant en l'Open. A partir de dijous l'escola d'escacs Edami, que pertany al mateix Illescas, comptarà amb un Stand al torneig en el qual titulats internacionals oferiran un servei d'anàlisi de partides per a jugadors aficionats, entre altres coses.

 


Crònica ronda 6   (2016-08-24)

 

Tres jugadors lideren l’Open de Sants 2016 després de la sisena ronda

Les taules entre Bachmann i Grigorian, que anaven primers, i la victòria de Jorge Cori defineixen un trio capdavanter per la 7ª jornada


Màxima emoció en el sisè dia de l’Open de Sants 2016. La jornada s'ha iniciat amb els jugadors en peus guardant un minut de silenci a la memòria de les víctimes del terratrèmol d'Itàlia. Ha seguit immediatament amb el duel entre els dos primers del grup A, que ha generat una gran expectació. La partida ha finalitzat en taules, amb el que tots dos mantenen les seves opcions per a la propera jornada.


Jorge Cori, tercer en la classificació, ha sumat avui també 5,5 punts en guanyar al seu oponent, per la qual cosa el grup A compte ara amb tres líders.


El número u del torneig Krishnan Sasikiran ha finalitzat la jornada amb 4,5 punts, després de guanyar una llarguíssima partida que pràcticament ha esgotat el temps contra el IM Arturo Vidarte Morales. Per la seva banda, la GM Deysi Cori, la dona millor classificada del grup A, ha perdut contra el GM alemany Vitaly Kunin.


Pel que fa al grup B, David Vigo, líder en solitari a l’inici de la ronda, ha tornat a guanyar i continua al capdavant de la classificació. L'atzar ha fet que demà hagi d'enfrontar-se al seu company de club Josep Baeza, segon de grup amb 5,5 punts.


En el Grup C, Eva Matons, que liderava la classificació, ha guanyat de nou i compte ara amb 6 punts. Per darrere li segueixen Marc Petit i Ester Manosas, tots dos amb 5,5 punts.


Demà dijous 25 tindrà lloc el Torneig de Passapeces al carrer Guadiana, molt propera a la seu del torneig. Aficionats i professionals s'enfrontaran per parelles en una competició que s'iniciarà a les 10.30, i en la qual el jugador pot passar les peces que es cobra a la seva parella.

 


 

Crònica ronda 7  (2016-08-25)


 

Marc Capellades i Ferran Cervelló guanyadors del torneig de dobles de l'Open de Sants 2016
 

Els jugadors del Club Peona i Peó es proclamen vencedors després de guanyar 6 de 7 partides i comptar amb un millor desempat que l'equip subcampió
 

El carrer Guadiana ha acollit aquest matí el tradicional torneig de dobles d'escacs organitzat per l'Open de Sants, per jugadors de l'obert i aficionats. Amb la participació de vuit equips formats per parelles provinents de diferents clubs, la competició s'ha desenvolupat en el to distès habitual que la caracteritza, envoltada com sempre de les decoracions que amb motiu de les Festes de Sants engalanen al barri i que en aquesta ocasió han vestit el carrer amb motius d'Astèrix i Obèlix.


La parella guanyadora ha estat la formada per Marc Capellades (2328) i Ferran Cervelló (2334) del Club Comtal, que s'ha imposat en guanyar 6 de les 7 partides de dobles del torneig. L'equip subcampió, format per Joan Xancó (2279) i Christian Molina (2075) del Peona i Peó, tot i comptar amb les mateixes victòries ha quedat segon segons el sistema de desempat. Les dues parelles han rebut el trofeu del torneig de mans de Lluís Vidal, membre de la comissió de festes del carrer Guadiana.
 

 

Jorge Cori lidera l’Open d’Escacs de Sants en la sèptima jornada
 

Després de la seva victòria d’avui, es situa a 6,5 puntsEl GM peruà Jorge Cori s’ha situat en primer lloc després de guanyar avui al seu rival, Karen  Grygorian. El primer lloc serà tanmateix molt disputat demà, doncs al grup A hi ha 8 jugadors amb sis punts. Krishnan Sasikiran, número 1 del torneig, acumula 5 punts després d’haver fet taules avui.


Al grup B, David Vigo continua com a líder amb 6,5 punts. El seu enfrontament amb el seu company de club Josep Baeza, que el segueix amb 6 punts, ha acabat en taules.  


Marc Petit, després de guanyar Eva Matons és el nou líder del grup C amb 6,5 punts. A la vuitena jornada de l’Open intentarà mantenir el primer lloc enfrontant-se amb el jugador francès Angelo Conti (6 punts).


Demà divendres 26 al matí, tercera i darrera jornada del campionat de futbol sala, amb la celebració de la semifinal i la final al Poliesportiu de la Bordeta,
situat a la Plaza de la Farga.

 

 

 


Crònica ronda 8  (2016-08-26)


 

El peruà Jorge Cori segueix com a líder de l’Open d’Escacs de Sants en la vuitena jornada
 

La victòria d’avui contra el IM francès Jules Boussard ha permés al GM Jorge Cori, de 21 anys, incrementar en mig punt el seu avantatge en el Grup A, per tant es situa ara a un punt dels seus immediats oponents. Tots els jugadors amb sis punts del Grup A han fet taules a la jornada d’avui.


Al grup B, David Vigo acumula 7,5 punts, un cop ha vençut el seu oponent, l’argentí Gustavo Magallanes. Per darrera te quatre jugadors amb 6,5 punts.


Marc Petit, del Catalunya Escacs Club, ha tornat a guanyar al grup C, batent amb negres al francès Angelo Conti, i té ara 7,5 punts.


El Catalunya Escacs Club té dos jugadors en primera posició, David Vigo al grup B, i Marc Petit al grup C, per la qual cosa el club compta amb bastants opcions d’obtenir el primer Premi per equips.  


Demà dissabte entrem a la recta final. Tot i que només queden dues jornades per finalitzar l’Open, encara es poden produir sorpreses a la novena ronda que modifiquin l’actual classificació.


Aquest matí s'ha jugat la final del Torneig de futbol sala, on s'han batut, un cop han guanyat als seus oponents a la semifinal jugada a primera hora, els equips "Los Fueltes" i "Latin Power". Després d'una tanda de penalties s'ha proclamat campió l'equip "Los Fueltes".

 

 


Crònica ronda 9  (2016-08-27)


 

La derrota de Jorge Cori deixa oberta la final de l’Open de Sants 2016
 


Una victòria del GM peruà li assegurava pràcticament el torneig. Al tancament de la ronda d'avui són quatre els jugadors que opten al gran premi, tres d'ells de l'equip xinès


El jove Jorge Cori ha deixat escapar una oportunitat d'or per situar-se amb avantatge de cara a la ronda final de l’Open de Sants. Una victòria avui podria haver-li col·locat amb un punt més que la resta dels seus seguidors en l'últim dia de torneig, un escenari més que rendible per guanyar la competició. No obstant això, una fallada de Cori en la jugada nombre 18 que li ha suposat perdre un cavall ha donat l'avantatge a Zeng, que jugava amb blanques, facilitant la victòria sobre el peruà.


La derrota del líder deixa així una final oberta a quatre possibles candidats en el grup A: el mateix Cori, Chongseng i els dos companys d'equip d'aquest últim, Qun Ma. i Yunguo Wan, també amb 7,5 punts. Per darrere del trio que encapçala la classificació se situen vuit jugadors: Cristhian Cruz, el IM Axel Delorme, Vahe Baghdasaryan, Sasikiran, Jules Moussard, Artyom Timofeev, Chanda Sandipan i Philippe Brochet, tots amb 7 punts i encara amb possibilitats de guanyar l’Open si demà es donessin sorpreses. Cal destacar la fortalesa dels jugadors de l'equip xinès, que en aquesta edició compta amb tres jugadors que podrien optar a portar-se el títol de campió de l’Open.


En el grup B una ràpida partida del primer tauler entre David Vigo i el francès Bart Feltman manté al primer capdavanter amb clares opcions de proclamar-se guanyador d'aquest grup. Hi ha 5 altres jugadors en el B amb opcions d'acabar el torneig amb 8 punts i per tant també amb opcions al títol en cas d'una derrota del líder.


Marc Petit, del Catalunya I.C., segueix liderant en solitari el grup C amb 8,5 punts en vèncer avui amb blanques a Karina Bogantes. Per darrere de Petit se situen Eric Alves, Eva Matons i Gerard Werkhoven, tots amb 7,5 punts i també amb opcions de guanyar si el líder no puntués demà.


La ronda final de l’Open se celebrarà demà al matí començant a les 9.30 hores. Durant la tarda tindran lloc els desempats en el grup A, que es decidiran a ràpides. En l'hipotètic cas d'un empat a punts tant al grup B com en el C, el desempat es decidiria pel sistema de desempat del torneig.Aparellaments en l'última ronda


Grup A


Jorge Cori GM 2601 – Qun Ma GM 2621

Chongsheng Zen GM 2538 – Krishnan Sasikiran GM 2658

Yunguo Wan GM 2458 – Artyom Timofeev GM 2596

Jules Moussard IM 2539 – Vahe Baghdasaryan IM 2488

Axel Delorme IM 2500 – Chanda Sandipan GM 2572

Cristhian Cruz GM 2533 – Philippe Brochet IM 2401


Grup B


David Vigo 2019 – Joan Minguell Soler 1951

Bart Feltman 1801 – Josep Baeza 1992

Roger Rodríguez Font 1963 – Daniel Romero Castejón 1993


Grup C


Marc Petit 1770 – Eric Alves 1785

Eva Matons 1775 – Gerard Werkhoven 1714

 

 

 

Crònica ronda 10  (2016-08-28)


Victòria xinesa en la XVIII edició de l’Open de Sants


El GM xinès Qun Ma es proclama vencedor en el desempat a ràpides contra el seu company d'equip Yungou Wan. En tercera i quarta posició el peruà Jorge Cori i l'hindú Krishnan Sasikirian, enfrontats també en desempat a ràpides


Per primera vegada sis jugadors han participat en el desempat pel primer premi després de quedar igualats a punts al tancament de l'última ronda del torneig


Els catalans David Vigo i Marc Petit guanyadors dels grups B i C de la competició


El Catalunya Escacs Club guanya el premi per equips de l'obert


L’Open de Sants tanca la seva 18ª edició amb 673 assistents, segon millor resultat de la historia de la competició, i es manté com el torneig més gran d'Espanya i un dels més grans d'Europa


Victòria xinesa en la XVIII edició del Open de Sants


El GM xinès Qun Dt. es proclama vencedor en el desempat a ràpides contra el seu company d'equip Yungou Wan. En tercera i quarta posició el peruà Jorge Cori i l'hindú Krishnan Sasikirian, enfrontats també en desempat a ràpides

 

El GM xinès Qun Ma s'ha proclamat avui guanyador de l’Open Internacional d'Escacs de Sants, Hostafrancs i la Bordeta després de disputar la ronda de desempat a ràpides contra el seu company d'equip, el també GM Yungou Wan, celebrada avui en l'última jornada del torneig. L'auditori de Cotxeres de Sants, una vegada més replet de públic, ha presenciat una gran final a desempats en la que Ma ha vençut amb clara superioritat amb un resultat final de 2 a 0. La delegació xinesa es porta així els dos grans premis del torneig, valorats en 3000 i 2000 euros, com a primer i segon classificat del grup A, en el qual participaven els jugadors professionals amb més nivell.


El lloc premi pel tercer i quart lloc també s'ha disputat en desempat a partida ràpida entre el jove GM peruà Jorge Cori i el GM hindú Krishnan Sasikiran, amb victòria pel primer per 1,5 a 0,5 punts. Aquesta modalitat de desempat, única a Catalunya, consistia en dues partides a 5 minuts canviant el color de peces. Finalitza així la 18ª edició del Open de Sants, un dels tornejos que major creixement està experimentant tant a nivell nacional com a internacional i que s'ha celebrat entre el 19 i el 28 d'agost al centre cívic Cotxeres de Sants.


La desena ronda de l’Open arrencava aquest matí amb quatre candidats optant al primer premi del torneig després de la derrota ahir del capdavanter de la classificació en el grup A, el GM peruà Jorge Cori, que deixava escapar una oportunitat d'or per situar-se amb avantatge de cara a la final. Cori i tres integrants de la delegació xinesa iniciaven l'última jornada empatats a 7,5 punts. Per darrere del quartet que encapçalava la classificació se situaven altres vuit jugadors, tots amb 7 punts i encara amb possibilitats de guanyar l’Open. Així, sis partides han concentrat l'atenció de tant assistents com jugadors a l'espera del desenllaç final. Cap dels quatre candidats ha aconseguit guanyar les seves respectives partides, signant-se taules entre el peruà Jorge Cori i Qun Ma, i entre el rus Artyom Timofeev i Yungou Wan. Els resultats de la resta de partides han acabat igualant a punts a sis jugadors, que han hagut de disputar la ronda de desempats de Blitz que proposa el torneig en aquests casos. Per primera vegada en la història de la competició són tants els jugadors que es disputen el primer premi en aquesta ronda de ràpides, que es caracteritza per l'elevada tensió dels enfrontaments, consistents en dues partides per parelles a 5 minuts cadascuna.


El català millor classificat del grup A ha estat Lázaro Lorenzo de la Riva, del Club Còlon Sabadell Chessy, que ha finalitzat el torneig en 14a possició. Per la seva banda, la Woman Grand Master peruana Deysi Cori ha estat la dona millor classificada del primer grup destacant durant tot el torneig entre les millors jugadores de l’Open. Finalitza així la 18ª edició del Open de Sants, un dels tornejos que major creixement està experimentant tant a nivell nacional com a internacional i que s'ha celebrat entre el 19 i el 28 d'agost al centre cívic Cotxeres de Sants.


Sense sorpreses en els grups B i C


Quant als altres dos grups de l’Open, el B i el C, dos jugadors catalans partien com a clars favorits per emportar-se el títol de campions, David Vigo i Marc Petit, jugadors del Catalunya Escacs Club. Un campionat molt constant per part dels dos escaquistes els situava a l'inici de la desena ronda com a líders en solitari. Ambdues partides han acabat en taules atorgant-los la victòria i el campionat dels seus respectius grups. És la primera vegada que Vigo competia en el grup B del Open de Sants. “Ha estat una partida complicada donat que el meu contrincant tenia mig punt menys que jo i ha anat a guanyar, com és evident”, ha declarat en finalitzar la partida que li ha enfrontat a Joan Minguell Soler, del Club d’Escacs Llavaneres. Daniel Romero Castejón, del Prat C.E., ha quedat segon en la general del grup B.


Les possibilitats per a Marc Petit de portar-se el torneig al grup C eren encara més clares. El jove jugador, que a més partia com a favorit ja des de l'inici de l’Open en tenir un Elo català molt per sobre de la resta dels seus contrincants, comptava amb un punt més que els seus seguidors Eric Alves, Eva Matons i Gerard Werkhoven a l'inici de les partides de l'última ronda. L'empat o fins i tot una derrota valien pel de el Catalunya I.C. “Estic content. Sentia la pressió de jugar com a favorit però al final ha sortit tot molt bé, encara que sempre tens la por de cometre algun error. He anat a guanyar totes les partides i m'he pogut portar 8 de les 10 que he jugat”, ha declarat després de les taules signades contra Eric Alves, del Club Badía del Vallès. La victòria de Marc permet al jugador redimir-se després de la derrota que va sofrir en l'última ronda del Open Internacional de Badalona celebrat entre el 2 i el 10 d'agost passats, i que li va suposar perdre el torneig quan partia com a capdavanter. Eva Matons, del Valls Club d’Escacs s'ha proclamat subcampiona del grup C.


Premi per equips


Més enllà de la competició individual, els 4 millors resultats dels jugadors d'un mateix club en qualsevol dels tres grups computava per al premi per equips, que ha acabat portant-se el Catalunya Escacs Club en comptar entre els seus membres amb els guanyadors del grup B i C, David Vigo i Marc Petit, i amb Josep Baeza i Juan Antonio Ballester, que han finalitzat el torneig vuitè del B i cinquè del C respectivament. En segon lloc en la classificació per equips ha quedat el club Còlon Sabadell Chessy.

 

 

 

 


 

 
     
     
SECRETARIAT D'ENTITATS SHB