COTXERES-CASINET    La cogestió
AJUNTAMENT
AJUNTAMENT DE BARCELONA DISTRICTE SANTS-MONTJUÏC
 

Segueix-nos a:


 

 

 

 

  
   
    La cogestió
 
   


 

El barri de Sants-Hostafrancs i La Bordeta és conegut per la seva tradició associativa, fins al punt de tenir una federació territorial d’entitats, el Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, que aplega més de 270 associacions.
També en destaca el seu dinamisme cultural, en part impulsat pels seus dos centres cívics, el C.C. Cotxeres de Sants i el C.C. Casinet d’Hostafrancs, units per una relació de col·laboració innovadora. L’any 1994, l’Ajuntament de Barcelona opta per un sistema de gestió pioner fins aleshores: la cogestió, és a dir, una gestió compartida entre l’Ajuntament i el Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta.

Al llarg d’aquests anys, el model de cogestió ha afavorit un augment considerable del calendari d’activitats d’aquests dos equipaments, potenciant la participació de les entitats i de la resta de la ciutadania als Comitès Organitzadors. L’èxit d’algunes activitats ha permès que els dos Centres Cívics siguin coneguts a tota Espanya, tant per la quantitat i la qualitat de les activitats com pel model de gestió.
 

   
   Cotxeres de Sants

AUDITORI COTXERES DE SANTS


El maig del 1875 es va inaugurar una línia de tramvies tirats per mules i cavalls que enllaçava el pla de la Boqueria amb Sants i Hostafrancs. Les cotxeres d’aquella nova línia estaven situades en un edifici  projectat per Tiberi Sabater i Carné.
El 1904, la tracció animal va desaparèixer per deixar pas als tramvies elèctrics.
Aleshores va caldre remodelar l’edifici i construir una nova nau on abans hi havia les quadres.  El 1924 s’hi va fer una altra ampliació, que seguia un projecte de l’arquitecte Antoni Millàs Figuerola.
Quan les línies de tramvia de la zona van desaparèixer, l’any 1968, els edificis dedicats a cotxeres van perdre  el seu ús i l’empresa que havia explotat el servei fins aleshores es va plantejar construir-hi un Museu del Tramvia.
Però som als anys setanta, el món veïnal té les seves prioritats i, més que un museu,  el que reclamaven els habitants del barri era un espai públic.

La primera zona d’ús públic a les Cotxeres de Sants es va habilitar el 1977,  però de fet el Centre Cívic no es va inaugurar fins al 1984. Entre el 1981 i el 1984, l’arquitecte Ricard Perdigó s’havia encarregat de les obres de remodelació  dels dos primers edificis del centre, dedicats al metge, escriptor i promotor cultural Jacint Laporta i a qui va ser director de l’Orfeó de Sants, Antoni Pérez i Moya.
El tercer edifici va ser remodelat l’any 2008 també per Ricard Perdigó i duu el nom d’un dels botànics catalans més destacats nascut al barri de Sants, Francesc Masclans i Girvès.
 Finalment, el quart edifici, dedicat a l’arquitecte santsenc Modest Feu, va compartir inicialment  els usos culturals amb els dels serveis socials de la zona fins a l’any 2001, a partir del qual es va dedicar exclusivament als serveis socials.

Les Cotxeres de Sants van ser testimoni d’aquells temps passats en els quals tramvies com el 29 o el 56 circulaven amunt i avall pel carrer de Sants. Construïdes l’any 1904 per guardar-hi els tramvies, les antigues cotxeres van ser reformades l’any 1984 per instal·lar la seu d’un dels centres culturals i de lleure més coneguts de la ciutat: el centre cívic Cotxeres de Sants. Aquesta reconversió va ser possible gràcies a un moviment reivindicatiu encapçalat per les associacions de veïns i veïnes els anys 1970.

D’aleshores ençà, Cotxeres de Sants acull esdeveniments emblemàtics com l’Open d’Escacs de Sants, Hostafrancs i la Bordeta o La Marató de Cinema Fantàstic i de Terror de Sants, a més de concerts, exposicions, conferències, fires i tot tipus d’activitats durant gairebé els 365 dies de l’any.

A l’actualitat, l’equipament està format per un complex de tres edificis. Els dos primers edificis sumen una superfície total d’uns 5.000 m2, amb sala de conferències, sala d’Internet, un auditori de 1.200 m2 i altres espais polivalents. Les obres de remodelació del tercer edifici li han proporcionat espai útil per a un casal de gent gran de 400 m2 i una amplia sala d’actes.

CENTRE CÍVIC COTXERES DE SANTS

Edifici J. Laporta, carrer de Sants, 79
Edifici F. Masclans, plaça Bonet i Muixí, 7
Auditori A. Pérez Moya, pas de Fructuós Gelabert, 3                                        
VERMUT   documental

Horari del centre:

- de dilluns a divendres: de 9 a 14.30 h i de 16 a 22 h
- dissabte: de 9.30 a 14.30 h - de 16.30 a 21 h
 

Horari d'oficina:

- de dilluns a divendres: de 9.30  a 14 h

- dilluns a dijous: de 16.30 h a 19 h

 

 

mapa  anar    parking
 

TRANSPORTSBUS
:  D20, V5, 50 0i 115 


METRO:
 Plaça de Sants  (L1 i L5)


RENFE:
  Estació de Sants

    
   Casinet d'Hostafrancs
 
                    CASINET D'HOSTAFRANCS


A mitjan segle XIX, moltes fàbriques situades dins la Barcelona emmurallada buscaven nous terrenys per poder expandir-se en municipis veïns com ara Sants.

Una d’aquestes fàbriques era la de la família Muntades, que el 1848 va aprofitar un prat d’indianes no gaire lluny de la riera de Magòria per construir-n’hi una de nova.

La factoria, dedicada al fi lat, teixit i estampat de cotó, aprofitava la presència d’aigua a la zona per fer anar les seves màquines de vapor. Prop de 2.500 persones treballaven l’any 1880 a la fàbrica de l’Espanya Industrial SA, considerada una de les més modernes del seu ram.

L’arribada, l’any 1914, de l’electricitat va fer créixer la productivitat i el prestigi de la fàbrica, que ja era la tèxtil cotonera més important de Sants i una de les principals del país.

El 1948 els treballadors de l’Espanya Industrial van rebre una bona notícia: els havien construït unes instal·lacions específicament pensades per fer de menjador i zona d’esbarjo dels empleats. En deien, ... «el Casinet».

El 1969, però, l’empresa va traslladar la producció de Sants a Mollet del Vallès i els propietaris projectaven substituir la fàbrica per una zona residencial d’alta densitat. El veïnat i les entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta van oposar-s’hi i van reclamar amb insistència que es donés un ús social als terrenys de l’antiga fàbrica.

Finalment, el 1979 l’Ajuntament de Barcelona va comprar els terrenys. Dos anys després van començar els enderrocs, però es van conservar alguns edificis, entre ells el Casinet i la Casa del Mig.

Encara s’hi havien de fer força millores, però el 1982 ja s’utilitzaven les instal·lacions del Casinet

 

El model de cogestió ha afavorit que el Casinet d’Hostafrancs sigui avui dia un punt de referència pel que fa a la vida cultural i al temps de lleure dels veïns i veïnes. Espais com el Pati del Casinet s’han convertit en lloc de trobada comunitari, especialment quan arriba la revetlla de Sant Joan o el Vermut Jazz, que s’hi celebra cada diumenge en arribar la primavera.

Actualment el centre cívic consta d'un edifici de dues plantes, amb una superfície total de 1540 m2 i destaquem el Teatre, amb un aforament per a 400 persones, a més de sales polivalents obertes a les entitats del barri i a la ciutadania en general. Entre els usuaris d’aquests espais destaca la Companyia Juvenil de Ballet Clàssic de Catalunya, allotjada a les instal·lacions del centre, que cada any organitza un curs internacional de dansa. Iniciatives com aquesta conviuen amb els tallers i activitats pròpies del centre cívic, aportant-li un gran dinamisme.

 

 

Horari del centre:

Horari del centre:

- de dilluns a divendres: de 9 a 14 h i de 16 a 21 h

 mapa__casinet  anar_casinet    parking_casinet

 

 


TRANSPORTS

BUS: 27, 50, 78, 109, 115, D20 i V7

METRO: Sants Estació (L5), Hostafrancs (L1), Tarragona (L3)


RENFE: Estació de Sants

 

 
SECRETARIAT D'ENTITATS SHB